Recent a apărut a noua ediția a Anuarului fotbalului românesc. Actuala ediție se ocupă de toate competițiile desfășurate sub egida FRF în perioada 2000-2005, dar și de echipa națională A a țării noastre începând cu primul joc internațional, cel din 1922, până în prezent. Culegerea datelor a însemnat un efort deosebit, ziarele de specialitate din zilele noastre trecând cu vederea activitatea echipelor fără audiență, respectiv campionatul de juniori, cel feminin, cel în sală, echipele naționale de juniori, de aceea pentru cei care vor să aibă undeva în bibliotecă respectiva activitate, cartea este binevenită.
Colectivul de autori este aproximativ același care a trimis sub tipar ediția a opta, lor adăugânduli-se inimosul sucevean Sorin Arotăriței, cel care a depus multă muncă pentru a alcătui cel mai bun site de statistică a fotbalului românesc, www.romaniansoccer.ro.
O a doua remarcă o constituie prețul. De la reluarea apariției anuarului (cuvântul neavând nici o legătură cu apariția lucrării, ea acoperind 2 ani la edițiile 2-4, un an la a cincea, 16 ani la cea de-a șasea, 6 ani la a șaptea, 4 la a opta și 5 ani acum), prețul a fost destul de piperat, dar poate niciodată ca acum. Dacă vreți această carte, prețul ei este 75 lei noi, adică salariul pe o săptămână al angajatului cu salariul minim pe economie. Veți spune, poate, că o carte nu este destinată celor care se mulțumesc cu salariul minim pe economie, dar tendința actuală din toată țara este ca angajatul să fie plătit cât mai aproape de acest salariu, celor care se bucură de 30-60 de euro mai mult pe lună spunânduli-se de obicei: nu-ți convine, sunt alții care abia așteaptă.
Prețul unei cărți este dat de două cifre hotărâtoare: tirajul și numărul de pagini, apoi de eventuala grafică și de înfățișare, alb-negru sau color. Cum anuarul nu are nevoie, de obicei, de culori, el fiind o colecție de cifre și nici nu necesită fotografii, sau cel puțin managerul cărții nu dorește așa ceva, cifrele determinante sunt tirajul și numărul de pagini. Un tiraj mare (în ziua de azi putem socoti tiraj mare pentru o carte 1000 sau mai multe exemplare, "piața" cititorilor de carte fiind în scădere din cauza sărăcirii intelectualității și concurenței internetului) nu este indicat pentru acest tip de lucrare, anuarele editate de FRF având de fiecare dată o difuzare foarte proastă, ele nefiind niciodată de găsit în librării sau pe tarabele de cărți. Un tiraj mare nevândut poate duce și la pierderi financiare, ceea ce firește nu este de dorit. Numărul de pagini este dependent de cantitatea de informații înmagazinată și anuarul acesta, ca și cele anterioare, nu duce lipsă de așa ceva. Aici intervine aportul graficianului, a celui care așează în pagină materialul. Nu exagerez, cred, dar același volum de date putea fi așezat la fel de bine în jumătate din numărul de pagini folosit (592), prețul putând fi diminuat în consecință. Nu mă voi lua de pagina întreagă dedicată patronului echipei CFR Cluj, Pászkányi, care poate avea doar o legătură de sponsorizare cu această lucrare, dar spațiul dedicat unor clasamente (de exemplu cele din C, juniori), mărimea caracterelor folosite la paginile dedicate echipelor naționale nu sunt decât o risipă, caracteristică economiei românești. Cei care au lucrat la prezenta lucrare, ca și la cele anterioare își merită cu prisosință banii primiți, pentru că nimeni nu trebuie să muncească pe degeaba, sau pe salariul minim din țara noastră, dar iată cum dezinteresul pentru economisirea banilor poate duce la falimentul unei lucrări utile.
Cu ce aș putea compara acest preț? Annuario del calcio mondiale publicat anual în Italia, în peste 1000 de pagini, costă 24 de euro, în timp ce anuarul nostru costă 21, dar nu poate fi pus semnul egal între 1000 de pagini și 592, nici între datele despre 70 de țări de pe tot globul și una singură, între rezultatele și formațiile cupelor europene pentru toate meciurile și respectiv cele ale echipelor românești. Concluzia: românului nu-i pasă că brânza topită aflată de vânzare la capătul străzii costă la fel ca în Italia, la fel ca uleiul comestibil, nici că o carte nesponsorizată de nu știm ce firmă sau minister a ajuns să coste mai mult decât în străinătate în timp ce românului i se aruncă în dispreț un salariu de 80-150 euro pe lună. Astfel intrăm noi în UE: plătiți de 10-15 ori mai prost, patronii și parlamentarii "să trăiască".
Romeo Ionescu
25.10.2005