BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu

' Banii mulți nu rezolvă și valoarea

6 case, dintre care două de vacanță, 4 mașini, firește că nu Dacia, 50.000 metri patrați de pământ, acțiuni la un hotel din Predeal nu este averea lui Bilică Gates sau S.O. Vântu ci a lui Anghel Iordănescu. Este, se pare, o avere făcută absolut cinstit de un român. Ca mulți alții, a început fotbalul din copilărie, la Steaua București și nu a mai plecat de acolo până în 1982. Aproape cu un an mai tânăr, coechipier al lui "nea Puiu" a fost și Costică Ștefănescu, dar acesta va lua drumul Craiovei, la un schimb cu Sameș și cum a poposit Costică în Bănie, țup și titlul. Anghel a prins poate cea mai modestă perioadă a Stelei, în care 2 titluri de campion și 4 cupe este puțin pentru singurul club românesc galonat pe meleaguri European-Spaniole.

Apropiindu-se de vârsta retragerii, viitorul general a plecat în Grecia, unde a jucat doi ani la o modestă echipă de primă divizie (OFI Iraklion) și a avut timp pentru a desluși tainele antrenoratului. S-a întors la Steaua și a devenit adjunctul lui Ienei. Locul 2 pe banca tehnică nu înseamnă cine știe ce, mai ales la Steaua, dar lui "nea Puiu" i-a prins bine. A ajuns cu echipa până în finala Cupei Campionilor. Și cum "nea Imi" a găsit soluția de apărare ermetică, cred că nici prin cap nu i-a trecut lui Iordănescu că-și va juca meciul de adio la Sevilla. După fantasticul 3-0 cu Anderlecht din semifinale, lui Ienei i-a fost frică să abordeze același joc în finală și a apelat în repriza secundă la Iordănescu pentru a temporiza la mijlocul terenului, așa cum nu a reușit Letonia în repriza secundă a meciului cu cehii. Cum golul nu a căzut, a fost ziua lui Duckadam care a tranșat finala.

Numai că pentru Ienei zilele la Steaua erau numărate, performanța sa propulsându-l la echipa națională, iar Puiu devenea antrenor principal. Și a demonstrat că își merită locul, calificând Steaua în semifinale (1988) și finala (1989) Cupei Campionilor. 5 titluri în șir au fost suficiente și în 1990 titlul pleca în Ștefan cel Mare, dar și mulți jucători ai celor două echipe au părăsit atunci campionatul intern.

Iordănescu a plecat atunci în Cipru, de unde a revenit la Steaua. Noul titlu din 1993 coroborat cu un dezastru al naționalei lui Dinu la Kočice l-a adus la cârma României. Și a început al doilea vis, după cel de la Sevilla. Echipa născută în anii 1980 și șlefuită pe meleaguri europene câștiga la Cardiff o calificare, ajungea la un pas de semifinalele cupei mondiale (în care au ajuns, însă, bulgarii) și continua cu alte calificări, dar apogeul a fost atins în 1994.

Cum Steaua a fost echipa armatei, iar fotbalul profesionist în România s-a inventat în 1990, Iordănescu a primit mai puțini bani, dar la fiecare performanță mai primea o tresă în cadrul armatei, în care nu știm dacă a evoluat o săptămână, iar după performanța naționalei din 1994 devenea general. Au venit și bani, mulți pentru un român, dar față de marii îmbogățiți post 1989, Iordănescu încă a primit mai puțin decât i se cuveneau. Fotbalul este cel mai iubit sport, iar sportul este plătit mai bine decât inteligența. Vrem-nu vrem, acesta este adevărul. 5 ani a stat generalul la cârma naționalei, apoi a plecat în Grecia și de acolo în țările unde banii se extrag din subsol.

L-a adus Copos la Rapid, dar nu s-a integrat și a fugit din nou acolo unde se fac bani frumoși cu echipe modeste pe plan mondial. Numai că mileniul 3 nu a început bine pentru națională și Hagi și-a dat seama că numai voința nu este suficientă să-ți conduci echipa de pe bancă, cum nu a reușit să o conducă nici din teren când adversarul nu s-a speriat de numele său. Iordănescu a vrut să ajute, din nou, naționala. De astă dată nu a mai reușit și nu este rușinos. Întrebați-i pe englezi și francezi câte calificări au pierdut în anii 80.

Aderarea sa la PSD nu cred că a fost o alegere bună. Uneori nici în fotbal schimbarea clubului nu este o alegere potrivită, cât despre un fotbalist care să aibe succes în politică nu am auzit, dar firește este alegerea lui Iordănescu, dar poate fi și o piatră de moară de piciorul partidului în această toamnă, pentru că dacă ne-am uitat pe scorul alegerilor, alianța D.A. este în spatele P.S.D.-ului, dar nu atât de departe cât să nu poată răsturna situația și să mai demonstreze încă odată că la noi este democrație, deși cei mulți nu o prea simt.

La Europene nemții s-au încălzit cu olandezii și cum nu i-am simpatizat niciodată sper să nu-i văd prin finală, repetând isprava din 1996. Dar dacă o vor face, puteți să-mi trimiteți și mie o bere pentru că v-am sugerat campionul european. Ce dacă românii i-au bătut cu 5-1 ?

Și încă odată banii mulți au demonstrat că nu rezolvă și valoarea. Rusia avea promise cele mai mari prime de reușită, dar sunt primii care vor pleca. Titlul din 1960 și cele de vice din 1964 și 1972 sunt doar pagini de istorie, dar dacă am ști campioana dinainte ce farmec ar mai avea turneul ? Ca să nu mai vorbim de pariurile care nu se vor mai face, bătăile care nu ar mai avea loc, televizoarele mutate pe campanie electorală. Nu ar fi frumos, nu-i așa ?

Romeo Ionescu - Romanian Soccer - 18 iunie 2004


You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu