BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu

' Cine a fost mai întâi, ziaristul sau sportivul ?

Cristian Chivu, căpitanul reprezentativei cum se autointitulează, a trimsi ieri o scrisoare deschisă presei române, prea preocupată în ultimile zile de viața fotbaliștilor. Chiar dacă trebuie să caut în arhiva personală ultimul meci când Chivu a fost căpitan, în ultimile meciuri cariera lui semănând mai degrabă cu altele terminate înainte de timp, nu pot să nu fiu de partea lui.

Referindu-se la atacurile presei, în special cea sportivă, asupra jucătorilor echipei naționale, Cristian spune: "Da, suntem tineri, avem dreptul la o viață personală, poate am și greșit, darn e respectăm meseria. Nu întotdeauna am etalat jocul așteptat de milioane de suporteri și de specialiști. De aici până la a fi catalogați de presă drept alcoolici și (sau) drogați este un drum lung care, din păcate, a fost parcurs într-un timp incredibil de scurt."

Cine sunt cei care au revenit în atenția concetățenilor noștri pe seama eșecului din cariera lui Mutu ? Aceeași care chiar și acum îl fac "brilliant", urmașul lui Hagi. O parte din ei sunt însă cei care l-au trădat pe Mitică Dragomir în 1997, punând în bloc pe biroul acestuia demisiile de la ziarul "Sportul Românesc". Ziarul nu a murit atunci, s-a format o nouă redacție, care a dus ziarul mai departe mai mult de 2 ani, sfârșitul fiind semnat de S.A. Vântu, care probabil a considerat că într-o campanie electorală (cea din 2000) banii sunt mai importanți pentru măgăriile pe care le ascultam atunci ca și acum și nu pentru o redacție de sport. Ei bine, trupa lui Ioanițoaia și Tolontan, acum autotrâmbițată "cea mai bună din țară" nu s-a oprit la noul ziar pe care l-au înființat ci au procedat la fel în urmă cu un an, demisionând în bloc și trecând, pentru că acum nimeni nu a mai sărit cu banul să înființeze alt ziar, la ziarul concurrent. Numai că redactorii gazetei au trecut la Pro Sport și după peste 60 de săptămâni tot ziarul pe care l-au părăsit se află în preferințele cititorilor. Cine sunt redactorii acestuia ? Cei care se aflau până la rocadă pe locul 2 și în continuă mișcare prin redacțiile din capitală. Față de puzderia de ziare fără nici o valoare din provincie, cele două redacții au meritul că cele două ziare sunt în topul presei române, deși nu se pot compara cu "L'Equipe", "Gazetta dello Sport", "Marca", "Kicker" sau "A Bola".

Cum trăiește presa noastră ? Legea de bază este cea a șantajului, mai mult sau mai puțin evident. Vorbeam acum vreo 2 ani cu un amic de la TVR, pe care nu l-am văzut niciodată pe post. Cât câștiga respectivul ? Circa 1000 Euro lunar. Să vă mai spun că acești bani nu proveneau din salariu și veți putea trage concluzia pe care o trage și U.E. despre corupția din țara noastră. Deci dacă un modest redactor la un post modest de televiziune câștigă atât de bine, vă puteți închipui care este miza celor care scriu regulat la un cotidian foarte cumpărat ? Și mai ales cine își plătește și cine nu impozitele pe venit ? Ei bine, campania electorală care stă să înceapă este mai ceva de cum au fost ploile din vara asta pentru agricultura noastră "made in 1945". Credeți că nea Gigi pe de-a moaca a apărut mai mereu prin presă ? Cum credeți că nea Mitică putea candida la primăria Capitalei dacă nu era presa sportivă care nun e-a lăsat nici o săptămână fără vreo declarație dată în doi peri ?

Cum credeți că o echipă întreagă de televiziune poate trăi cu salariul neplătit timp de 3 luni (cazul Tele 7 abc) ? Și în fine, de unde credeți că provin toți acești bani, având în vedere că prețul ziarului de sport de la noi este de 5-7 ori mai mic decât în vest ? Firește, acești bani sunt cei care nu există pentru plata salariilor profesorilor, un dascăl debutant având cam 10 la sută din salariul unui șomer din Germania, iar un doctor face și pe asistentul și pe managerul pentru ca salariul să ajungă cam de 5 ori mai mic decât al unui muncitor francez.

Ei bine, ce datorie are un jucător al echipei noastre naționale față de țara care-l vinde pe o sumă net inferioară transferurilor de mâna a șaptea din Europa ? Sau ar fi mai bine ca Mutu să pună și el mâna pe pușcă, cum a făcut Maradona când ziariștii se aflau pe proprietatea sa ? Așadar citiți, dar nu îi plângexți pe ziariști.

Romeo Ionescu
27.10.2004


You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu