bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu

' Comentariul meciurilor din Divizia A și B

Prologul penultimei etape a diviziei A s-a disputat, de fapt, sâmbătă, la Cluj și la Petroșani. Fie că acuzele clujenilor la adresa susținerii politice a echipei din Petroșani și-au atins scopul, fie că Jiul a fost neputincioasă pe teren propriu în fața Gazului metan, a treia fostă divizionară B care va juca în sezonul viitor în prima divizie se numește CFR Cluj.

Echipa din inima ardealului revine în prima divizie după o pauză de 28 de ani, împotriva tradiției locale care "votează" din 1919 cu Universitatea Cluj. Prima prezență a ceferiștilor clujeni în prima divizie a fost înregistrată în 1948, când divizionara B cu același nume ca acum a fuzionat cu Ferar Cluj, urmașa KA Cluj care ocupa locul 3 în campionatul Ungariei ediția 1943-44. Că s-a vrut atunci ștergerea urmelor echipei KA Cluj sau că Ferarul a primit sprijinul necesar de la CFR, nu știm și este foarte greu să găsim o persoană sau un document demn de crezare. Cert este că echipa rezultată din fuziune a mai stat 18 luni în prima divizie și împreună cu CSU Cluj ("U" de astăzi) a coborât în divizia secundă. Reprezentarea Clujului a fost preluată atunci de Știința (din 1966 Universitatea). Dispărut în deceniul 7, CFR-ul revine în B printr-o fuziune și promovează în 1969 pe prima scenă. Au urmat 7 ani în care Clujul a avut două echipe în A, apoi 3 în care nu au avut nici una. CFR-ul a coborât chiar în C, a primit sprijinul armatei devenind prin anii 1980 Steaua CFR, a ieșit din acest concubinaj, oscilând între B și C. "U" a avut și ea o perioadă neagră în ultimii 10 ani, când a coborât și ea în divizia C. Și iată că din acest duel orașul a sprijinit echipa CFR care a început actuala ediție în trombă, pentru ca prin luna noiembrie să obosească. Și atunci când CFR, UTA și Olimpia s-au bătut pe primul loc a sărit Jiul.

Parcursul acesteia în retur ne-a făcut să credem că nimic nu-i poate sta în cale, dar ne-am înșelat. CFR-ul și-a revenit și a jucat în "plasa" Jiului. Primul moment dificil a fost derby-ul în care Jiul a pierdut. Dar nu a fost suficientă victoria CFR-ului în meci direct și pentru că suntem în România s-a apelat la insinuări. S-a sperat că egalul necesar Jiului pentru părăsirea primului loc se va înregistra la Câmpia-Turzii, adică în județul Cluj. Industria Sârmei nu a putut sau nu a vrut să încurce Jiul.

Și astfel s-a ajuns în ultima etapă. Insinuările sprijinului politic căpătat de Jiul au făcut parte din lupta pentru primul loc, dar Jiul ar fi trebuit să câștige ultimul meci, pe propriul teren, dacă susține că este echipă de divizia A. Adversarul din ultima etapă este o fostă modestă divizionară A care a încercat să ne convingă numai prin vorbe că va reveni cândva unde a fost de 2 ori în istoria echipei. Gaz metan a părăsit prima divizie acum câțiva ani probând că este prea puțin pregătită pentru această întrecere. La Cluj nu avea un motiv deosebit să nu piardă, asta numai dacă jucătorii nu au ținut la blazonul echipei sau nu au fost cointeresați în mod special de clujeni.

Concluzia este una singură: indifferent cum s-a jucat, dacă Jiul vroia primul loc trebuia să câștige în fața Mediașului. Pentru că nu au reușit, vor mai juca (cel puțin) un an în divizia secundă. Dacă ne gândim, însă, la ceea ce au făcut minerii în istoria ultimilor 14 ani pot afirma că nu-mi doresc să mai aud vreodată de o echipă susținută de aceștia, cu atât mai mult în prima divizie. Dacă, însă, țin cont că în seria a treia încă două echipe au fost implicate până în ultima etapă în lupta pentru primul loc, dispariția barajului de promovare este un păcat.

Ce găsim în divizia A pe locurile 13-14 ? Două echipe cu destule poticneli, una care și-a cumpărat acum câțiva ani un loc, alta cu un președinte care ne amintește mai mult de dominația pumnului sovietic decât de o dispută sportivă. Probabil că nici FCM Bacău nici Ceahlăul nu-și merită pe deplin locul în prima divizie, dar numai una din ele va părăsi, cel puțin pentru câteva zile, prima scenă.

Anormal, presată este și revelația actualului campionat, echipa din Alba-Iulia, care trebuie să găsească și să monteze nu știu câte scaune pe stadion și să-și plătească la zi fotbaliștii. Că aceștia au supărat câteva echipe, pe care le-au întrecut și echipa se află la jumătatea clasamentului, iată că contează acum mai puțin.

Cum în România falimentul încă nu există în fotbal, nu am putea asemăna situația cu cea de la Fiorentina, scoasă din serie A din rațiuni financiare. Cazul Apulum se va prelungi, probabil, până în august, iar după ce Mitică va realiza că prin acuzațiile pe care le face contracandidaților nu va reuși să câștige cele 50% din voturi, sperăm să facă dreptate fotbalului în cazul Apulum. Dar poate că amenințările pe care le-a adresat întotdeauna de Gheorhe Ștefan la adresa tuturor celor care nu au ținut sincer cu echipa sa vor lua sfârșit joi și echipa Ceahlăul va reveni acolo unde a activat mulți ani, iar Ștefan va renunța la fotbal și va face ceva mai util cu banii de care dispune.

FCM Bacău a trecut acum pe locul 13, dar va reveni pe locul 14 dacă Ceahlăul va câștiga pe propriul teren în ultima etapă, în timp ce echipa lui Sechelariu va pierde la Galați. Dacă... Oțelul a câștigat în deplasare, dar cum se apropie finala de cupă cu Dinamo, joi ar fi normal să-și protejeze jucătorii și băcăuanii în lupta pentru salvare ar trebui să scoată puncte la Galați. Dacă Ceahlăul va câștiga în ultima etapă, băcăuanilor nu le va fi sufficient un punct la Galați. Din nou dacă...

Pentru că Ceahlăul joacă acasă cu Dinamo, cărora le-a dat un meci acum câțiva ani, dar a fost mare tam-tam atunci. Dinamo va juca și ea finala cupei și iar ar trebui să-și menajeze jucătorii, trimițând în teren câțiva jucători de perspectivă, mai ales că acum este matematic campioană. Și iată un motiv în plus pentru ca o echipă care își joacă ultima șansă să câștige joi. Așadar, a treia retrogradată se va decide joi, sau poate nici atunci, luând în considerare "cazul Apulum".

Steliștii ne anunță de câteva etape că își vor juca șansele până la sfârșit, dar dinamoviștii sunt campioni. Și iată câtă dreptate au avut... Cu rezultatul de la Craiova, sigur ar fi ratat titlul, dar cum au auzit, probabil, că ceea ce au sperat cel puțin 1 la mie nu s-a întâmplat, probabil că nu au vrut să le lase oltenilor o amintire urâtă. De astă dată acuzarea arbitrajului adversarei nu a folosit stelei, așa cum clujenii au reușit să destabilizeze Jiul.

Andone este antrenorul campionatului, după ce mulți ani a avut rezultate modeste cu echipe modeste. Numai că adevăratele noastre examene se dau în calificările ligii campionilor și mai puțin contează dacă titlul se duce în Giulești, Ștefan cel Mare și, a era să uit (!), Ghencea. Dar poate că Steaua va prinde grupele Cupei UEFA (are de trecut numai de două echipe), în timp ce miza pentru Dinamo este foarte mare.

Petrolul a reușit să ofere o bucurie suporterilor, dar aceasta nu mai folosește la nimic. Pentru ca Ploieștiul să aibă din nou cel puțin o echipă de mijlocul clasamentului, în orașul aurului negru trebuie să se întâmple ceva bun, dar parcă după alegerile din 2000 acest bun pentru echipă nu mai există. Ion Niculae a cumpărat în 1997 o echipă cu un pas în A. Și-a înlăturat oamenii care au contribuit atunci la această performanță și acum acea echipă nu mai există. Liviu Luca, un fost activist ASC în timpul comunismului (un Copos ploieștean) a condos un Petrolul spre a doua cupă a României din istoria clubului (1995). Numai că la un moment dat a anunțat că echipa nu mai face parte din cooperativă și parcă de atunci a început dezastrul, chiar dacă la finele lui 2000 echipa termina turul pe locul 2. Și parcă tot de atunci presa încearcă să ne convingă că fotbalul autohton se însănătoșește, dar Gloria lui Pădureanu este încă în A, iar titlul nu a mai părăsit capitala din 1991. Are, deci, vreo importanță câte blaturi se mai fac sau nu atât timp cât românii plecați pe la echipe de care un elev de școală nici nu a auzit că s-ar afla în Europa se întorc cu coada între picioare ? Vom vedea la toamnă, anotimp care în fotbal începe pentru noi la sfârșit de iulie.

Romeo Ionescu - Romanian Soccer - 31 mai 2004


You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu