BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu

' Din istoria Diviziei B

Al doilea eșalon al fotbalului nostrum a debutat pentru prima dată la 23 septembrie 1934, la doi ani și 2 săptămâni de la înființarea diviziei A. Inițial divizia B trebuia să pornească la drum cu 30 de echipe împărțite în 5 serii, dar ulterior s-au mai admis încă 10 echipe. Din echipele care au jucat în prima zi, Jiul Petroșani și Olimpia Satu-Mare se află astăzi în divizia B, CFR Cluj și Unirea Alba-Iulia fiind în prima divizie.

Primele două ediții s-au încheiat cu un turneu final format din 5 echipe care au jucat un mini-campionat, câștigătoarea mai disputând un baraj tur-retur cu ultima clasată din divizia A și de fiecare dată aceasta și-a menținut locul. A treia ediția a fost restructurată în 2 serii a 13 echipe și de această dată primele patru echipe din fiecare serie au promovat, ediția 1937-38 a primei divizii adunând la start 20 de echipe. Promovarea în masă din 1937 a fost urmată de o retrogradare în masă în 1938, din cele 8 echipe numai Sportul Studențesc București și Phoenix Baia-Mare menținându-și locul în A. Nici în 1938 și nici anul următor prima clasată în fiecare serie nu s-a bucurat de o promovare directă, iar în 1940 a avut loc o promovare ciudată, alterată și de evenimentele sociale și politice din vara lui 1940. Războiul va sista desfășurarea diviziei B în 1941, ea fiind înlocuită cu Cupa Eroilor (1942-44, cu același format ca și divizia B). 1946 înseamnă reluarea diviziei B, iar în 1947 toate cele 3 câștigătoare de serii vor promova direct. Sezonul 1947-48 reprezintă recordul de participare, 64 de echipe fiind împărțite în 4 serii, iar câștigătoarele au jucat un nou baraj-gigant cu ocupantele locurilor 11-14 din divizia A 1947-48, promovând 2 echipe, alte 2 menținându-și locul.

Cea mai ghinionistă echipă se pare că a fost Phoenix Baia-Mare, care a câștigat de 8 ori seria din care a făcut parte, dar a promovat numai de 5 ori. De 3 ori a pierdut barajele, iar în 2001 a vândut locul câștigat în urma meciurilor de baraj. Politehnica Timișoara a câștigat de 9 ori seria din care a făcut parte, promovând de fiecare dată. Podiumul clasamentului 1934-2004 este ocupat de FC Baia-Mare (fostă Phoenix, Minerul, FCM), Gaz metan Mediaș și CSM Reșița.

De mai mulți ani seria a treia adună la start cele mai multe fost-divizionare A. Din cele care sâmbătă pornesc la start, Gaz metan Mediaș, FC Oradea, Olimpia Satu-Mare, Universitatea Cluj, FC UTA Arad, Jiul Petroșani, Corvinul Hunedoara și Industria sârmei Câmpia-Turzii au evoluat mai demult sau mai recent în "A". Ultimii ani au consemnat și echipe care au renunțat la întrecere din motive financiare sau s-au desființat. Primele echipe retrase au fost consemnate în 1937-38. Actuala ediție debutează fără una din echipele nou-promovate, Pro Sportul de vineri anunțând că Luceafărul Dej nu se mai înscrie la competiție.

Dacă super-puterile fotbalistice ale Europei au divizia B formată dintr-o singură serie, recordul fiind deținut de Anglia cu 24 de echipe, țara noastră deși coboară an de an în ierarhia europeană numără 48 de echipe împărțite în 3 serii. Cheltuirea inutilă a unor sume de bani, pentru că în secolul 21 fotbalul nu se poate considera amator, este uneori hilară, vezi echipa care deja și-a anunțat retragerea, ca și cele care s-au retras anii trecuți. Este unul din motivele pentru care românii au cele mai mici salarii din viitoarea U.E., pentru că acești bani nu se îndreaptă către buzunarele celor care-i produc direct în firme de construcții, mecanice sau rafinării ci revin unor jucători lipsiți de valoare, unor arbitri modești sau observatori proveniți din cei care au menținut prietenia cu forurile de conducere ale fotbalului nostru. Dar firește că valoarea fotbalului nostru contează mai puțin și asistăm în continuare la diluarea valorilor, într-o vreme când putem forma două formații de valoarea primei divizii din jucătorii care joacă în străinătate. Dar nimeni nu dorește cu adevărat ca salariile românilor să se aproprie măcar de cele din Ungaria Slovacia sau Polonia, spectacolul de proastă calitate fiind peste tot prezent, pe stadioane, la televiziune, în teatre, ziare și în viitoarea campanie electorală, care a debutat, practic, în toată mizeria de care suntem capabili, în timp ce fostele întreprinderi de stat sunt falimentate pentru a întreține tot acest bâlci.

Romeo Ionescu
20.08.2004


You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu