Comunismul în România și peste tot unde el a existat în lume a fost altceva decât noi vrem să construim acum. În 1989 poporul român a ieșit în stradă pentru că urma o nouă iarnă cu 13 grade în cameră, cu 3 lei metrul cub de gaze, cu mazăre și mere în loc de portocale, curmale, carne și ouă. Dacă la București au murit oameni și s-a spus că aceștia au murit mai mult după fuga lui Ceaușescu, aceasta s-a întâmplat pentru că era nevoie de un motiv serios pentru ca dictatorul să fie executat. S-a obținut atunci nu numai înlăturarea dictaturii ci s-a făcut și primul pas spre revenire la capitalism, ceea ce de altfel mulți credeau că este normal. Mentalitatea inoculată de comunism nu a fost eradivată și probabil că nici peste 20 de ani nu vom gândi pur capitalist.
După 2004 la putere a venit un viceprim-ministru care anterior a fost mare și tare pe la UTC. Ce a însemnat activitate UTC ? Pe lângă laudele conducătorului mult iubit, pregătirea tineretului pentru a munci inteligent și a fi condus de cvasi-analfabeți, Georgică Copos a învățat atunci că orice performanța culturală sau sportivă este datorată poporului, care trebuie s-o sprijine. Odată calificat Rapidul, Copos afirmă: Rapid e hărțuit de un om ca Bodu, care nu știe cum se calculează TVA-ul. Personal m-am lămurit ce mare profesionist este șeful ANAF-ului, odată cu cazul Becali si dacă ar fi avut respect pentru cariera lui, ar fi trebuit să demisioneze pe loc. Dar atunci când un viceprim ministru pus acolo pentru că este cel mai cunoscut din partidul în care activează atacă un șef al unui serviciu al statului, înseamnă că fiecare vorbește pe altă limbă. Performanțe în sport se realizează și la Innsbruck și la Florența și la Marseille și în Anglia. Numai că acolo statul își ia atât cât se stabilește, iar dacă cluburile sau patronii încearcă să dea mai puțin statului, aceștia iau drumul închisorii, ceea ce nu veți vedea la un ministru sau fost ministru de pe la noi. Dacă românii s-au bucurat cândva că au scăpat de Ceaușescu, liderii "de partid și de stat" au fost atunci conștienți că nu vor putea beneficia la infinit de funcțiile pe care le-au avut și au început să-și împartă hoteluri, fabrici, fier vechi, televizoare și blaturi (de tort). Așadar fostului lider de la UTC i s-au repartizat câteva hoteluri, apoi s-a ocupat inteligent de industria electronică, unde a dirijat capitalul străin de la Connex spre buzunarele sportului. Când Steaua și-a dat seama că nu prea mai are ce căuta pe primul loc, echipei sponsorizate de Copos i s-a predat ștafeta, cucerind un titlu după o pauză de 32 de ani. De altfel locul echipei Victoria, echipa miliției, căreia arbitrii îi erau datori cu cel puțin un penalty dacă nu marcau până în minutul 30, a fost preluat de Rapid, o echipă cu mulți simpatizanți în rândul maselor.
Presiunea presei asupra fotbalului a început atunci când i-a fost permis. Să nu uităm că ani de zile jucătorii se plimbau cu limuzine, dar cluburile înființau anual alte SRL-uri pentru a evita plata impozitelor, iar presa nu comenta decât blaturi și transferurile lui Giovanni, eventual succesele sau înfrângerile naționalei. Steaua a fost preluată, prin 2000, de Jiji Becali, dar este greu de crezut că averea acestuia s-a format atunci numai din afaceri cu oi sau bișniță cu blugi, cum afirmă Vadim Tudor, un alt celebru cântăreț al fostului regim. Cum afacerile fraților Păunescu nu mai puteau ține un club de fotbal cu nume, sarcina întreținerii echipei a fost pasată lui Jiji, căruia, probabil, i s-a destinat și modul de conducere: acela de circ cât cuprinde în media. Presa, care fără sponsorizare nu poate trăi, a fost angrenată în imaginea "patronilor" Becali și Copos. Aceștia, însă, nu puneau banii din buzunarele lor ci îi absorbeau prin diferite firme fie din schimburi de terenuri, fie prin schimb de sedii cu loteria, fie din sponsorizare de la Connex. Deși presa a criticat îndelung, pe perincipiul: dacă nu ne dai și nouă, te spun la toată țara, sponsorizarea a fost perfect legală, iar neplata datoriilor către stat a fost și ea un fenomen specific bălmăjelii comunisto-pesediste. Sunt binecunoscute disputele din Focșani ale negustorilor puși de Oprișan să cotizeze vrei-nu vrei pentru echipa de fotbal, sau cele din Suceava pentru Foresta, plimbarea banilor de la Petrom sau Asirom către Petrolul și Astra, ai celor de la Midia și Onești către echipele respective, dispariția unor echipe ca Inter Sibiu și FC Onești când nu au mai apărut acești bani. Interesant este că deși rafinăriile în cauză adunau datorii la buget, echipele sponsorizate evoluau undeva între locul 7 din A și 3 din B, deci performanțele erau meritorii.
Guvernul de acum vrea să obișnuiască România cu capitalismul, adică românul să roage statul să-i ia banii, pe care să-i repartizeze televiziunilor, care în schimb să-i dea circul de-a schimbarea. Atunci când nimeni nu mai credea, iată că au apărut și performanțe, realizate de Steaua, condusă de Zenga anul trecut, Protasov și Olăroiu anul acesta, Rapid condusă de fiul unui foarte ambițios antrenor român din trecut. Cât depre fisc, totul se pare că rămâne cum s-a stabilit, adică mai dă Gigi, mai ia Bodu, mai vin 50000 de spectatori la Steaua, mai se caută Becali prin afaceri pentru a repara ce se va rupe în Giulești și pe Național.
Romeo Ionescu
18.03.2006