bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu

' La fotbal se pricep toți românii, numai rezultatele sunt proaste...

Înfrângerea în fața Olandei a deschis din nou robinetul criticilor. Cum Pițurcă tocmai a condus al doilea meci de pe bancă, principalii criticați sunt Mircea Sandu și Mitică Dragomir. Românul nu vrea să învețe nimic din istorie, fie ea și recentă. Aș rememora aici anii 1990, când mai toți strigau "jos Iliescu". Au venit alegerile din 1996 și "domnul Jos Iliescu" a lăsat locul lui Constantinescu. Numai 4 ani a condus "Țapu" destinele țării, după care și cei mai înverșunați anti-iliescieni s-au dus să-l voteze, ca nu cumva să ajungă președinte Vadim. "Milică" a sesizat ce catastrofă ar fi fost pentru el participarea la alegeri și și-a anunțat retragerea și deși PSD-ul l-a împins de la spate, a avut prezența de spirit să nu candideze în 2004, trimițând un anonim Miluț care nu avea cum să convingă pe nimeni.

Cam așa este și la fotbal. După semi-eșecul din Armenia, Iordănescu a fost convins să demisioneze, deși cu numai un an înainte a fost convins să revină asupta demisiei de onoare. Privind alte aspecte ale vieții noastre politice, demisia de onoare nu trebuie să existe. Puiu a ieșit deocamdată din istorie, dar acum poate zice merçi că nu a condus naționala la acest eșec.

Am citit câteva din replicile celor care se ocupă de acest sport, fie foști fotbaliști de valoare, fie diverși suporteri. Puțini spun, în replicile lor, ceva interesant, majoritatea, printre care și Hagi și Lupescu, dovedesc că în afară de a cere schimbare altceva nu știu. Dacă primul trebuie tratat cu menajament, cu respect față de cariera sa și de încă modestele rezultate ca antrenor, pe cel de-al doilea l-am întreba dacă mai are vreo contribuție de valoare în fotbalul autohton după ce și-a pus ghetele în cui.

O jalnică emisiune, care este și, culmea, reluată, de TV Sport, au realizat Dorin Chioțea și Mironică împreună cu Florin Călinescu. Primii doi au dovedit, în primul rând, că nu pot modera o emisiune în care Călinescu este invitat, atât de mult a intrat Flooooorin peste convorbirea telefonică cu Mitică Dragomir, dar mai ales bobârnacelor pe care le-a dat celor doi "moderatori". Intuim cine i-a adus pe cei doi tineri și i-a făcut mari realizatori de emisiuni și nici nu prea avem ce să pretindem dintr-o țară care importă chiar și mălai de la vecinii unguri. Dar ca fudulul să nu fie... cei doi nu au înțeles nimic de la experimentatul Călinescu, nu vor să accepte o ordine de fapt a economiei, visează ca alții să facă, să impună.

Aici se poate ușor sesiza mentalitatea comunistă unde toți eram obligați să facem, iar cel care se lăuda era numai conducătorul suprem. Ceea ce cei doi nu vor să înțeleagă și ca ei foarte mulți, este că fotbalul nostru este de fapt un fals, cu mici scăpări de ceea ce ar trebui să fie. La noi, deși tribunele sunt aproape goale, cerem fotbal de clasă mondială, vrem să plătim mizerabil și ne credem mai buni decât Olanda. Am scris la timp ce palmares avem noi cu Olanda și cu Cehoslovacia, dar nimeni nu vrea să înțeleagă că ce nu am făcut 80 de ani este greu de făcut acum. Probabil am fost singurul care a luat partea lui Iordănescu după meciul cu armenii.

Aș pune acum întrebarea retorică: ce palmares are Pițurcă ? Singura calificare a lotului de tineret ? Da, dar în grupa respectivă adversari au fost Islanda și Irlanda, două echipe cu performanțe zero la nivel de tineret. Ce a făcut Pițurcă la turneul final unde calificase echipa ? 3 înfrângeri în 3 meciuri și locul 8 din 8 echipe, asta pe teren propriu. A fost, însă, propulsat la naționala A pe care a calificat-o la Euro 2000. Principalul adversar a fost Portugalia, pe care am întrecut-o grație unei lovituri libere executată magistral de Munteanu și apoi am remizat la București, rezultat care le-a calificat pe ambele. Am "reușit" un scor nul cu Slovacia la București, ceea ce Pițurcă a reușit cu greu anul acesta, într-un meci jucat în Cipru. Nici după acel meci nu "s-a sesizat" nimeni, ca nici după victoriile la limită obținute cu Finlanda și Macedonia acasă. Am mai reușit un egal la Budapesta, dar trebuie să înțelegem că Ungaria anilor 90 este numai aspectul României în viitorii 10-20 de ani, adică doar o amintire a ceea ce a fost.

Proaspăt scăpat cu 0 la înfrângeri, Pițurcă l-a supărat pe Hagi care tocmai fusese implorat să se intoarcă la națională. Fără Pițurcă, dar cu "Gentlemen Jenei", România și-a luat, practic, adio de la turnee finale și de la Hagi, într-un meci cu Italia în care "regele" a văzut roșu.

Ce soluții au fost găsite după demisia generalului ? Lucescu și Bolöni erau sub contract cu alte echipe și nu aveau un motiv serios să se întoarcă într-o țară caracterizată foarte bine prin neseriozitate. Ar fi trebuit să reținem că Pițurcă tocmai era pus pe liber de către Steaua, echipa pe care a calificat-o cândva în finala Cupei Campionilor, deci se recunoștea, practic, că din nou se intrase într-un conflict. Nu-i reproșez lui Pițurcă că a pierdut meciul, pentru că nu este primul vinovat. Fotbalul nostru se chinuie să supraviețuiască paraginii generalizate din țara asta, unde un român modest nu are nici o șansă să aibe o viață decentă decât dacă părinții îi lasă moștenire o locuință și este bun prieten cu câțiva copii de bani gata.

Totuși, nu Sandu a inventat meciurile de "bara-bara" ci niște președinți de cluburi care știau doar că trebuie să transforme leii noștri jegăriți în dolari prin transferul în străinătate a unor jucători ca Dennis Șerban, Roșu, Lincar. Ați auzit că acești jucători au rupt inima târgurilor pe unde au jucat ? Sau poate că Adi Ilie și Răducioiu au cucerit Cupa Campionilor în urma golurilor marcate de ei ? Ei bine, nu. Primii au ajuns chiar rezerve în divizia secundă, ultimii doi au ratat vârful performanței posibile, adică au intrat cu greu după pauză în câte o finală a ligii campionilor. Și atunci ce putem cere de la o echipă în care Ogăraru debutează la 25 de ani, în timp ce olandezii își permit să introducă juniori de 18 ? Credeți că stranierii noștri care fac tușa în campionate vest-europene pot întrece semifinalista recentului Euro ? Ați uitat, probabil, că Steaua a fost ridiculizată în 1989 de un Milan în care strălucea tripleta Gullit-Rijkaard-van Basten (da, ultimul este acum pe banca Olandei și vă mai spun ceva: nu a mai antrenat pe nimeni până acum !!!).

Revenind la emisiunea de pe TV Sport, Florin Călinescu a spus multe lucruri adevărate, iar dacă nu vă place de el pentru că vorbește mai mult decât moderatorii lucruri interesante a spus și Gh.Popescu. Un editorial bun a scris și Ovidiu Ioanițoaia în Gazeta de luni. Până la fapte, însă, vor trece ani buni, dar tare mă tem că nimic din ce au spus cei pomeniți mai sus nu se va lua în considerare.

Și ca România să fie cunoscută pe plan mondial, ceea ce a interesat întotdeauna clasa politică capabilă întotdeauna de "bara-bara", trei ziariști români au fost luați ostatici prin Irak. Ce au căutat ei acolo ? Ce caută o femeie acolo, cu atât mai mult cu cât era fiică de parlamentar ? La ce dracu ne trebuie nouă să ni se transmită ce situație este în Irak după alegeri, când putem ușor deschide internetul și vedem ce spun alții ? Este această răpire o jonglerie pusă la cale de însuși cei trei ziariști pentru nu știm ce asigurare ? Cine mai are nevoie de presă și nu de un aparat foto sau un cuptor cu microunde ?

Românii încep să se trezească și să critice pe cei care i-au mințit timp de 16 ani, pe cei care ne spun că suntem săraci în timp ce ei se plimbă pe la europenele din Portugalia, pe la Bruxelles sau Irak pentru a ne spune cum ne integrăm noi în lume. Unde vom ajunge în 2-3 ani cu atâția specialiști pe cap de locuitor ? Vom trăi și vom vedea !

Romeo Ionescu
30.03.2005


You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu