BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu

' Modelul suedez

Cine a urmărit cu oarecare atenție afirmațiile făcute de președintele Iliescu după 1990 a reținut, probabil, că domnia sa se referea insistent la un model suedez pe care dânsul îl dorea aplicat în țara noastră. Ce spun suedezii despre situația lor socială ? Simplu, la noi nu a fost comunism, la ei este. Deși economia lor este una capitalistă, de piață, iar aderarea la U.E. s-a făcut când noi nici nu știam despre ce este vorba, protecția socială se pare că este mai eficientă decât a fost cea comunistă la noi. De fapt am mai spus-o, la noi nu a fost comunism, deși așa s-a numit. În realitate, conducătorii o duceau de 2-3 ori mai bine decât românul de rând, ale cărui avantaje erau obținerea unei locuințe și a unui loc de muncă, chiar dacă nu avea prea multe de făcut cu banii. Dacă aveai 70.000 lei îți puteai cumpăra o Dacie, dar așteptai câțiva ani, sau te mulțumeai cu un second-hand. Dacă aveai 14 sau 19000 lei, îți puteai lua un TV color, dar ori te inscriai pe o listă de așteptare, ori îți foloseai pilele.

Dar puțini din conducătorii de atunci au crezut în comunism, majoritatea au fost oportuniști, adică au luat carnetul roșu pentru că acesta le deschidea drumul spre un anumit nivel de putere. Pentru ei revoluția a fost deschiderea drumului spre îmbogățire. Pentru alții a însemnat liberul acces la mâncare, căldură, ziare, program TV, alții au ales altă țară, știind că familia rămasă pe aceste meleaguri nu va mai fi progonită ci mai degrabă invidiată.

După 4 ani de la revenirea lui Iliescu la putere, societatea noastră se apropie de ceea ce a fost până în 1989, adică bunul plac al conducătorilor. Aceștia aveau atunci un venit sufficient, dar acces gratuit la case de vacanță, câteva excursii afară. Acum superbogații sunt perfect liberi să facă ce vor cu banii, dar ca și până în 1989 aceștia "investesc" în sport, cultură, muzică, mass-media. A dispărut, după 1990, cărarea pe care trebuie să meargă întreaga societate dar se pare că acum suntem teleghidați spre U.E., de fapt pentru a deveni mână de lucru ieftină pentru țările dezvoltate și trupe pentru năzbâtiile Partidului Republican din S.U.A. Barierele sunt de astă dată puse de străini, în primul rând fiind vorba de (ne) cunoașterea limbii țării în care credem că ar fi bine să ne stabilim.

Un caz fericit l-a constituit sportul, în special fotbalul. Și până în 1990 un număr mic de sportivi români au avut înțelegerea autorităților pentru a evolua în echipe europene, acestea fiind de valoare medie. După 1990 această barieră a dispărut și exodul de sportivi continuă, fără însă a atinge vârfurile performanței, așa cum au făcut Cruijff, Platini, Ronaldo, Shevchenko. Au fost și români care au ridicat cupe continentale, după 1990, dar ei pot fi numărați pe degete.

Tot mai mulți sunt cei "convinși" să se întoarcă la echipele din țară. Performanțele acestor echipe, însă, au coborât sub cele obținute în anii 1960-85, la perioada 1985-90 nemaiputând nici măcar visa. Dacă în prima perioadă ne mulțumeam cu turul 2 sau 3, acum și turul 1 a devenit dificil de atins, dar situația din sportul intern este jalnică.

Îmi amintesc cum Petrolul a jucat, imediat după promovarea din 1977, două meciuri cu casele de bilete închise. S-a întâmplat așa ceva la Timișoara, Oradea sau Alba-Iulia? Fotbalul în economia de piață se joacă pe bani și pentru obținerea de cât mai mulți bani. Cu cât mai mulți, cu atât poți aduce jucători de valoare, numai că și aici situația este ca la noi. Ceea ce s-a întâmplat după 1990 nu a fost o politică de creștere a valorii echipelor noastre ci mai degrabă cea de export de jucători. Până și parcursul jucătorului este dinainte stabilit, exportul nefiind făcut de o echipă modestă ci de cele 3 bucureștene, firește dacă este vorba de un jucător care are ceva valoare.

Dacă vom urmări cifrele de spectatori la 3 din meciurile penultimei etape din divizia A (Ploiești, Constanța, Bistrița), adunate cu greu dau peste 1000. De număr de bilete vândute ce să mai vorbim. Și atunci pun întrebarea retorică: de ce mai cheltuim bani cu fotbalul autohton ? Numai ca să fim mai buni ca Luxemburg și Lituania (mă refer la echipe de club). Oare banii aruncați acestor echipe nu ar fi fost mai bine să fie investiți în altceva ?

Un ziar de luni ni-l arată pe Gigi Becali cu un "cartuș" de 150.000 dolari pe care vroia să-I facă cadou celor din Alba-Iulia dacă ar fi încurcat Dinamo. Ce însemnau acești bani ? Mai mult de 1500 salarii minime, tot atâtea locuri de muncă, poate ceva util în plus. Firește, omul face ce vrea cu banii săi, atât timp cât i-a "făcut" în mod cinstit, altfel este treaba instituțiilor statului.

Dar iată că multe străzi arată ca după explozia de la Mihăilești, abia 10-15 case își îmbunătățesc "look-ul" și alte câteva zeci de mii se deteriorează. Și asta pentru că sunt oameni super-bogați și foarte mulți super-comozi. Dacă ultimii ar fi folosit inteligența, cei super-bogați ar fi fost mai puțini și țara ar fi arătat altfel.

Fotbalul nostru se chinuie să copieze modelul vest-european, numai că acolo suporterii adevărați organizează manifestațiile de simpatie, pe când la noi tot cluburile sunt cele care plătesc bannerele, chiar și transportul suporterilor. Totul face parte din falsa economie de piață, cea oferită cadou sau dată de pomană de cei care s-au îmbogățit.

Ansamblul poate fi comparat cu modelul suedez din țara care a refuzat moneda comună europeană. Noi chiar dacă o dorim, se pare că ne vom mulțumi câțiva ani cu leul greu. Și cu o situație tot mai grea, sau cine știe... Poate ne va fi bine atunci când vom mai câștiga o cupă europeană. La fotbal, că la handbal, volei, gimnastică, pun pariu că nu sunt 1000 de români care să știe de câte ori a fost România campioană europeană sau mondială și nici prea mulți suporteri români nu au fost prin tribune.

Romeo Ionescu - Romanian Soccer - 1 iunie 2004


You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu