Mai avem 397 zile până vom fi liberi. Deși nici la 1 ianuarie 2007 românul nu va fi foarte liber, integrarea în UE ne va da dreptul să muncim oriunde în țările componente. Aici mai depinde și de ce vor zice acestea și de ce au negociat șmecherii care ne-au condus, pentru că toată mass-media tună și fulgeră numai asupra avantajelor pentru țara noastră, nu și pentru românul de rând care nu se va prea alege cu multe. Așa că faceți-vă bagajele și fiți pregătiți!. Poate că din 2007 nu va mai trebui dată o șapagă că s-au depășit cele 3 luni la care aveți dreptul de a munci acolo unde munca vă este mai apreciată ca în România și poate că nu mai merită să vă întoarceți în țara care arată ca după bombardament!
Ziarele au început să se "prindă". Un calcul de clasa a treia spune că un profesor cu un salariu de 600 RON "cash" a pierdut în 16 zile de grevă (dintr-o lună de 22 zile lucrătoare) suma de 436 lei. Dacă de la 1 ianuarie se aplică o majorare de 5,5 %, asta înseamnă 33 lei lunar, adică 264 lei (noi) până la sfârșitul lunii august. După 1 septembrie se aplică restul indexării, adică față de 2005 creșterea va fi de 71 RON. Adunând, rezultă că nici până la 1 noiembrie suma de bani pierdută pe timpul grevei de un profesor nu va fi recuperată, deci din această grevă cel care a câștigat a fost bugetul de stat !!! În plus, dacă gazele naturale și energia electrică se scumpesc din nou, deficitul va fi și mai mare. Ar mai trebui să menționăm un lucru, ca să fie clar pentru cârcotași: numai unii profesori dau meditații. Nu vă gândiți că profesorii de desen și educație fizică sunt rugați în genunchi să dea meditații. Nici cei de engleză și franceză nu sunt foarte solicitați. Apoi nimeni nu te obligă să-ți dai odrasla la meditații. Dacă cu adevărat copilul vrea să învețe, o va face și fără meditații. Obiceiul datează de pe vremea comunismului, când era foarte bine să ai o diplomă de inginer sau economist, stăteai pe un scaun, mai te duceai din când în când în instalație unde nu înțelegeai mare lucru, dar aveai un salariu mai bun decât cel care se murdărea de ulei sau pământ. Firește, erau mulți delegați, care vânturau hârtii de la minister la cucuieții din deal și acestora nu le trebuia cine știe ce pregătire, treabă de "orientare". Vremurile încep să se schimbe. Fără cunoștințe (luați după caz sensul propriu și cel figurat al cuvântului) nici un patron nu se mai uită în ziua de azi la o diplomă. Așadar, în peisajul sumbru al României, doar câteva facultăți îți oferă un viitor demn: medicina și cele care "produc" profesori. Altfel, veți putea ajunge un bun electronist fără facultatea de electronică, un bun instalator sau mecanic auto fără nici o școală, totul este să aveți aptitudini pentru meserie și să vreți. Și ar mai fi câteva ocupații unde trebuie să aveți o diplomă, dar după studii va trebui să învățați cu totul altceva decât ați făcut în școală.
Dar mai aveți o șansă, să o numim șansa lui Mutu (sau Nicoliță, dacă vă place mai mult). Aceea de a fi sportiv de performanță. Nici aici nu vă trebuie cine știe ce cunoștințe de artimetică sau ciocniri de biluțe (parcă așa ceva se făcea pe la fizică), nici o relație. Este suficient să simțiți cum se lovește mingea sau cum să o scoți din picioarele adversarului. Cobra, briliantul, regele, iată titluri care flatează mai mult decât profesor de mate sau de limba română. Toate acestea au fost create și fiți sigur că nu pe gratis. Respectivele personaje au fost recunoscătoare "formatorilor de opinie". Cobra nu a avut mari rezultate, ratând poate cel mai important meci din cariera sa, o finală a Cupei Camionilor în care a fost introdus în teren când nu se mai putea face nimic. Briliantul a strălucit în ultimii ani mai mult în presă prin știți dvs ce decât pe teren. A ajuns la Juve, este drept, chiar a marcat pentru torinezi (că doar asta îi este meseria), dar dacă vă veți uita că Juve are 12 victorii în 13 meciuri, majoritatea jucate fără briliant, veți înțelege că acesta sclipește mai mult prin presa noastră. Regele a avut talent și multă dorință, dar și marea șansă să părăsească vestul pentru a juca în orașul aflat pe două continente. Ar mai fi fost Hagi regele Turciei și României dacă nu s-ar fi dus să joace la Galatasaray?
A, era să uit, ar mai fi o meserie foarte veche la care putem fi primii din Europa. Postul Național TV tocmai a prezentat un talk-show despre industria filmului porno. Se pare că aceasta a adus faima Budapestei și acum a Pragăi, de ce nu ar fi și Bucureștiul pe această listă? Nici în această industrie nu-ți trebuie prea multă carte și se pare că este și legală. Așadar, câteva cunoștințe despre o afacere pe internet și banii vor curge mai degrabă decât dacă veți fi profesor de engleză la Cuca Măcăii. Viitor de aur țara noastră are, depinde de cât vrei să ai...
Romeo Ionescu
29.11.2005