BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu

' Nu ne mai plictisiți !

O profesie în pericol își titra domnul Tolontan editorialul său din Gazeta de marți. De astfel de subiecte de interes pentru câte un domeniu al vieții de zi cu zi sunt pline ziarele și posturile de TV. Îmi vine acum în minte un reportaj de acum câțiva ani când se vorbea cu nostalgie de o mașinăriue care funcționa de prin 1890, în timp ce multe construite mai recent își dăduseră de mult obștescul sfârșit. Ieri seară posturile de TV, nebune după știri, ne spunea că s-a editat un manual cu titlul "nu da șpagă" ca urmare a unei campanii. Ei bine, credeți că atunci când vă veți duce la doctor acesta nu va mai aștepta cuvenita atenție ? Mama îmi spunea că prin anii 1950 nu se dădeau atenții doctorilor pentru că lumea nu avea bani. Acestea au apărut pe la sfârșitul anilor 1960 și firește au ajuns un lucru obișnuit acum. De ce se dă aceste atenții ? Pentru a beneficia de o atenție mai mare. Altfel oricum vei ieși de la doctor cu o rețetă, dar dacă nu-i dai lui vei da poate mai mult pe această rețetă. De altfel doctorii sunt și inteligenți și puțini îți vor transmite cât vor. Va trebui să întrebi tu, sau dai cât crezi, așa se zice astăzi. Nu dăm șpagă la polițistul din mijlocul drumului ? OK, dar atunci ori ți se suspendă permisul și plătești o amendă mai mare, ori pierzi câteva luni prin tribunal, aduci martori dacă ai de unde ca să dovedești că ai fost nevinovat. Ei bine, ce preferați ? Și până la urmă credeți că respectivul va păți ceva dacă va abuza de haina care este pe el ? Credeți că a crescut PIB-ul așa cum se spune ? Dacă veți număra afișele de pe toți pereții, posturile TV, radio, ziarele pe care nu dați nici 5000 de lei, meciurile la care nu vă mai duceți pentru că aveți altceva mai bun de făcut veți ajunge la concluzia că PIB-ul a crescut, dar acela care nu vă folosește la nimic.

Ce ne-a oferit campania electorală ? În primul rand un mare șantaj inteligent regizat. După ce în primăvară PUR a tunat și fulgerat împotriva partidului-stat, acesta a constatat că mai bine le oferă "tainul" decât să aibă și acum parte de așa ceva și iată-l pe patronul postului Antena 1 în parlament. De restul nici că-i pasă (vezi primarul din Bacău, anti-pesedist în vară, nevoit să-și aleagă alt partid acum pentru a nu "i se bate obrazul".

În penultimul paragraph din editorial se spune că "presa are cele mai mari pierderi". Oare de aceea au făcut campanie lui Băsescu ? Oare de aceea au făcut campanie murdară în ultima zi ? Oare de aceea am văzut o țeapă în loc de un clasament în ziarul de vineri ? Oare pentru aceste tâmpenii nu s-au luat bani grei ? Dacă nu, înseamnă că sunteți... (nu voi spune cum). Se mai scrie că oamenii citesc ziarele ca să se informeze. Pentru redacția care și-a trădat doi patroni în 7 ani informație înseamnă și diversele tratamente aplicate gimnastelor în timpul concursurilor și va însemna, mai mult ca sigur, încă o campanie anti-Dragomir și anti-Sandu în lunile care urmează. Acum sunt la modă campanile anti-Mutu, anti-Iordănescu, care s-au transformat pe nesimțite în anti-rezultate. OK, a fost concediat Iordănescu că a sărutat icoane și a pierdut la Praga și a remizat la Erevan. Să vedem ce va face viitorul antrenor. Dar mai degrabă sfârșitul i-a fost sortit pentru că a candidat pe listele unui partid. În fine, nu antrenorii s-au sfârșit, doar calificările au dispărut în acest secol pentru fotbalul nostru.

Presa de toate categoriile a inventat de câțiva ani "telefonul în direct". Ei bine, am încercat de câteva ori aceste numere și nu numai la posturile centrale, unde putem presupune că este și concurență. Nu vă faceți iluzii că cineva vă va răspunde este sfatul pe care vi-l dau. Românii par din ce în ce mai puțin dispuși să consume media se mai afrmă în acel articol. Dacă ținem seama că numărul ziarelor a fost în continuă creștere, numărul posturilor TV s-a dublat, dar comentariile sunt axate pe aceleași probleme pe care majoritatea nu le înțelege sau nu o interesează, vom ajunge la concluzia că populația rejectează pe acei care se cred atotștiutori și ne spun aceleași lucruri, după care cad pe capul unei firme ca să le dea publicitate.

Realitatea TV se plângea mai acum două luni că un patron de firmă de construcții nu are pe cine angaja vara. Este drept că românul nu este prost să muncească pe 3 milioane când statul dă 2 milioane ca ajutor de șomaj. Acum vreo lună aruncam și eu un CV la un ziar local care căuta (chipurile) un ziarist de sport. Ei bine, nici măcar nu s-a deranjat redactorița șefă să mă vadă, deși ziarul respective nu este citit nici de 1000 de oameni. Probabil că știa dânsa mai bine pe cine trebuie să caute. Nici o problemă, chiar nu mă așteptam ca acel anunț dat și pe un post local de TV să vrea cu adevărat să-și găsească un ocupant. Acum vreo 2 ani un director de la un ziar concurrent, care dăduse și el un astfel de anunț și pe care-l cunoscusem anterior îmi spunea că anunțul îl dăduse pentru a-și speria angajații. Ei bine, aceștia fac presa locală. Aveam și vreo doi cunoscuți la ziarul Libertatea. Ei bine, numele acestora apărea odată la 3-4 zile, spațiul dedicat oricărui domeniu în respectivul ziar fiind foarte restrâns, ceea ce paradoxal face ziarul foarte căutat. Și de aceea un om fără relații nu va avea loc într-o redacție, iar dacă va fi acceptat, cu banii primiți nu-și va putea plăti nici transportul, ce să mai zicem de necesitățile de zi cu zi. Să ne mai mirăm că în 1990 industria noastră era una de fier vechi ? Nu, pentru că a fost construită tot de unii atotștiutori.

Alții au reușit să înmormânteze handbalul și voleiul nostrum, acum se străduiesc să distrugă și fotbalul. Sportul rege era până în 2000 plin de blaturi. După 2001 acesteas au scăzut simțitor, chiar dacă se mai striga la câte un arbitru că va fi omorât când va ieși de pe stadion. Ei bine, când au fost rezultatele mai bune ? Înainte de 1990, până în 1998 sau după 2001? Făcând ani de zile la același lucru, omul este tentat să creadă că face din ce în ce mai bine și este plătit din ce în ce mai prost. Beneficiarul recepționează acel produs, din nefericire, din ce în ce mai prost (hai să dau din nou exemplu autoturismul național Dacia 1300-1310). De aceea în economia de piață există concurența, falimentul, șomajul. La noi toate acestea au fost tot o ficțiune. Atotștiutorii de la conducere au spus, probabil: anul ăsta trebuie să închidem rafinăria X, la anul combinatul Y, mai dăm fabrica Z la W ca să arate respectivul că nu poate fi redresată. Mii de oameni au ajuns pe drumuri și să ne mai mirăm de lehamitea acestora ? Așteptăm pe acela care va da efectiv de lucru majorității românilor, dar și un salariu real. Sunt vizați și prim-miniștrii Spaniei, Italiei, Angliei și Canadei. De la ai noștri nu mai sper nimic.

Romeo Ionescu
02.12.2004


You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu