...a fost cea de joi, pentru fotbalul autohton. Creditate cu puține șanse de calificare în grupele UEFA Cup, echipele bucureștene au prins o zi de excepție. Rapid a reușit un joc echilibrat și, mulțumită prostiei olandezului Greene are șanse de a se califica dacă nu ia gol în Giulești. La 16 septembrie 1970 UTA Arad reușea egalul care i-a adus calificarea în fața unui Feyenoord, pe atunci deținător al Cupei Campionilor Europeni. Peste două săptămâni, Rapid va avea nevoie de același scor, numai că Feyenoord nu mai este cel de atunci.
Steliștii râd, dar nu este chiar râsul lor. Adevăratele meciuri au fost cele de luna trecută, când Steaua a avut un pas foarte mic de făcut pentru accederea în Liga Campionilor. Nu a fost atunci, ceea ce înseamnă o mare pierdere financiară, dar va fi acum. Valerenga a considerat că este mai important campionatul Norvegiei și a lăsat drumul liber pentru Steaua, iar cu 2 victorii acasă alb-albaștrii ne-au demonstrat anul trecut că se poate ajunge în primăvara europeană. E drept că aceasta nu mai este ca acum 15 ani, de fapt meciurile din 16-imi se desfășoară în februarie, dar cum ne-a cam pierit zâmbetul în ultimele luni, ne mulțumim și cu calificarea din grupe.
Probabil că Dinamo a reușit surpriza săptămânii și dacă Everton nu este Manchester United de anul trecut, Dinamo se află și ea cu un picior și trei sferturi în grupe. Acum 21 de ani, Dinamo se afla în fața celeilalte echipe din Liverpool , în semifinalele Cupei Campionilor. Acum a jucat cu Everton. Am fi preferat ca scorurile de acum 21 de ani și cel de joi să fie inversate, dar e bine și așa. Dacă englezii (și americanii) încă ne consideră un popor periculos, pretinzând încă vize de la turiștii noștri (și nu este vorba de cei săraci cu duhul, plecați pe la golit buzunare, ci tocmai mi s-a povestit de o elevă cu o familie "full" de bani, care a avut parte de refuz de viză), cel puțin la fotbal inventatorii fotbalului nu se bucură de vreo 10 ani de cine știe ce performanțe în fața aliaților lor din Irak.
Campionatul nostru înaintează încet spre... formula cu 18 echipe. Este drept că două promovate și-au dovedit deja "competența" de a juca în divizia B, dar la anul vor veni alte 4, așa că cooperativa își poate vedea în continuare de treabă, nou-promovatele fiind destul de slabe pentru a-și pune problema că vor încurca ițele.
Dacă fotbalul s-a pus, cât de cât, pe treabă, aleșii noștri dovedesc că această țară se bazează în primul rand pe circ și mult după aia pe muncă. Vizitați orice oraș dintre Carpați și orice omolog de peste Tisa , până la Oceanul Atlantic, sau chiar Pacific. Nu numai că nu avem istorie, mult lăudatele noastre mânăstiri moldovene fiind simple bordeie în comparație cu bisericile din vest, dar nici curățenie, aspect, nici multe altele nu se pot compara. A, pardon, poate prețurile. La salarii de 10 ori mai proaste pe la noi, mai toate produsele sunt aproape la preț occidental. Așadar, nici turiști prea mulți nu vor veni în paradisul carpatic. Noi, în schimb, avem cu siguranță ce vedea și în Italia, și în Franța și în Spania, și la Praga și chiar la Budapesta. Ce oferim noi, în afară de Peleș, Bran, Hunedoara ?
Romeo Ionescu
17.09.2005