România avea șanse de 1 la 7 să pice din nou cu Olanda în grupă și tocmai cu ei am picat. Primul lucru care-mi trece acum prin cap, după tragerea la sorți, este ca această grupă să se joace fără Olanda și numai o echipă să se califice, iar Olanda să organizeze un curs de fotbal cu celelalte echipe din grupă. După cum au jucat olandezii cu noi anul trecut, numai un cutremur fotbalistic ar da oarecare șanse echipei lui Pițurcă.
Nici măcar schimbarea lui van Basten după cupa mondială nu cred că ar echilibra balanța, iar Titi Teașcă nu mai este pentru a-l trimite antrenor în țara în care a antrenat cândva Piști Kovacs.
Aceste trageri la sorți sunt de multe ori făcute împotriva teoriei probabilităților. Olanda și Cehia s-au întâlnit în grupele turneului final al Euro 2004 și s-au mai întâlnit încă odată în semifinale și încă odată în grupa de calificare pentru actualul campionat mondial. Până în 1986, adică la ediția a 13-a a campionatului mondial, Olanda întâlnise de 6 ori Belgia și numai de 2 ori s-au calificat belgienii. În anii 1970 Romania a căzut în grupă cu Spania la edițiile din 1976, 1978 și 1980, apoi la turneul final din 1984 al competițiilor europene, respective mondiale (1978). Ungaria a fost și ea de două ori consecutiv în grupă cu noi. Acum repetăm o plimbare recentă în Luxemburg și un duel nefericit cu Slovenia, dar dacă vrem să ne calificăm va trebui să depășim la puncte această micuță republică din Alpi. Slovenia are o populație cât Bucureștiul și în mod normal nu ar trebui să pună probleme unei țări de 11 ori mai populate, dar ambiția țărilor din fosta Iugoslavie este mare și după destrămarea țării cândva vecină și prietenă a adus pe harta Europei naționale puternice (Croația, Slovenia, Serbia și o posibilă surpriză, Bosnia-Herzegovina).
Cu Bulgaria ne-am întâlnit de mai multe ori, ultimul rezultat fiind în favoarea vecinilor noștri la Euro 96. După amicalele din 1925-26, primele competiții oficiale la care am întâlnit Bulgaria au fost cele 6 ediții de Cupa Balcanică din perioada 1929-36, per total România numărând 5 victorii, iar bulgarii 3. După edițiile de cupă Balcanică din 1946-48, când am fost superiori bulgarilor, am întâlnit pe vecinii noștri în calificările campionatului mondial din 1954 când am câștigat ambele meciuri și s-au calificat... cehoslovacii. Din nou ne-am întâlnit în preliminariile turneului olimpic din 1960, ne-am împărțit victoriile, dar la Roma s-au calificat bulgarii care au fost mai buni cu sovieticii decât noi. În preliminariile olimpice 1964 ne-am întâlnit din nou cu Bulgaria, de acea dată în meci eliminatoriu decisive și s-au calificat românii. Balcaniada din 1964 am pierdut-o la regula golului marcat în deplasare, ei marcând de două ori la București (3-2) și noi niciodată la Veliko Tărnovo (1-0). I-am eliminate din nou în Cupa Balcanică 1978-80, apoi a venit o pauză de meciuri oficiale până în 1988, când i-am bătut și acasă și la Sofia, noi reușind calificarea la cupa mondială 1990. Revanșa a avut loc la București, în primul an al libertății noastre, când echipa condusă de Gh. Constantin a fost surclasată de Bulgaria, cu 3-0. În retur aveam nevoie de o victorie, dar n-a fost să fie și la Euro 92 a mers Scoția. La europenele din 1996 s-a împotrivit arbitrul, care nu a văzut gol la un celebru șut în bară-poartă-teren al lui Munteanu, iar Bulgaria a câștigat cu 1-0.
Per total, am jucat de 35 de ori cu Bulgaria, noi am câștigat 21 de meciuri, ei 9, deci am fost de două ori mai buni. La capitolul performanțe, bulgarii sunt net superiori. În 1994, anul performanței noastre maxime, ei au ocupat locul 4 (noi am fost pe un neoficial 6). S-au calificat la 7 cupe mondiale (noi tot la 7, dar la prima și a treia ediție ne-am dus fără a juca nici un meci). Ei au câștigat 4 cupe balcanice, la fel ca și noi, au participat la 5 turnee olimpice unde au ocupat odată locul 2 și odată locul 3, în timp ce noi am participat doar la 2 turnee olimpice. Îi depășim la calificări la europene, grație echipei lui Mircea Lucescu, fără ca să obținem rezultate superioare. Ceea ce însă poate fi păstrat în statisticile mondiale este balonul de aur al lui Stoichkov la cupa mondială 1994 și al lor loc 4 în timp ce locul nostru 6 este neoficial, neexistând un clasament mai jos de locul 4 la nici o ediție. Dacă vom pune în balanță cupa campionilor și supercupa cucerite de Steaua, am ajunge la o situație echilibrată a palmareselor celor două țări.
Albania este doar o echipă greu de bătut, de-a lungul timpului am obținut rezultate bune în compania albanezilor, dar nu este bătută dinainte. Belarus va fi dificil de învins la Minsk, iar în Luxemburg sperăm să nu se întâmple minuni, cel puțin până în 2008.
Romeo Ionescu
28.01.2006 |