BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu

' Presa sportivă de-a lungul anilor

30 decembrie 1947 este o dată rămasă în istoria României. Ea a însemnat forțarea renunțării la tron a Regelui Mihai și, practic, înlăturarea ultimului obstacol către dictatura comunistă. Cât de comunistă a fost orânduirea care s-a încheiat în 1989, în țara noastră rămâne istoriei să se pronunțe. Conducătorii țării nu au făcut averi, nici concedii pe la Monte Carlo sau Paris, dar nici nu "au tras" la șaibă, nici nu au stat în apartamente cu 10 grade iarna sau au cumpărat mazăre la borcan din alimentarele ponosite ale ultimilor ani. Directorii perioadei comuniste nu au avut atunci averea milionarilor de azi. În urma lor au lăsat, însă, falimentul. Tone de oțel pe cap de locuitor, canalul Dunăre-Marea Neagră sau Casa Republicii ne-au rămas, dar nu bucură pe nimeni. Cablul TV, telefonia mobilă, computerele și internetul sunt azi hobbyul principal al românilor și nu se datorează comunismului.

Poate, însă, cel mai mare câștig al românului este libertatea de a pleca, de a închide TV-ul, sau de a face avere. Domeniul cel mai dezvoltat, după 1990, este probabil cel al presei scrise sau vorbite, în care nu mai trebuie proslăvite marile cuceriri revoluționare. Ele au fost înlocuite de crime, violuri, chiulul aleșilor de la ședințe, lupta nebună după putere, după înlocuirea la fiecare 4 ani a unora cu ceilalți.

Comunismul a însemnat o dezvoltare apreciabilă a sportului, handbalul, voleiul, tenisul și în ultimii ani fotbalul au adus succese țării noastre. La polul opus s-a situat, însă, presa sportivă. Aceasta a debutat, practic, în 1924 cu ziarul Sportul, care a sucombat după un an de apariție, dar cu același format apare tot în 1924 Gazeta Sporturilor, care a existat până în 1947. După 1937 apar alte două cotidiene de sport, Sportul Capitalei și Universul Sport, dar războiul va pune capăt existenței lor.

În martie 1945 va apare Sportul Popular, cu apariție cotidiană, in formatul gazetei de azi. Gazeta Sporturilor a existat până în 1947 și, deci, a coexistat 2 ani cu ziarul communist. Nu avem azi o opinie a ziariștilor Gazetei vechi, în ce condiții ziarul și-a încetat existența, dar aceeași soartă au avut-o și Universul și Adevărul, cele mai cunoscute ziare ale începutului de secol XX. Sportul Popular a dus-o bine până în 1950. În luna martie el devine organ al Comitetului pentru Cultură Fizică și Sport de pe lângă Consiliul de Miniștri și al Confederației Generale a Muncii din Republica Populară Română. Scopul lui era de a îndeplini rolul mobilizator, propagandist al mișcăriiu de cultură fizică și sport în rândurile oamenilor muncii din țara noastră. Spuneam că primii 5 ani de apariție ai ziarului au însemnat o apariție zilnică. Ei bine, de la 11 martie 1950 ziarul va apare de 3 ori pe săptămână, iar odată cu începerea campionatului de fotbal până la încheierea acestuia apariția va fi de 4 ori pe săptămână. Se scria, în prima zi a noului format că presa sportivă nu a putut pătrunde în uzine, fabrici, ateliere, birouri, în SMT și GAS, deoarece nu a avut o legătură strânsă cu masele. Demagogia anilor 1950 este evidentă. Un ziar cu apariție zilnică nu a reușit, dar aceasta se aștepta de la noul ziar cu apariție de 3 ori pe săptămână. Nu mai vorbesc de ridicolul multor articole care erau doar îndemnuri la sport, prezentarea unei activități fără rost, pentru că în sportul actual se știe foarte bine că după 6implinirea vârstei de 35 de ani retragerea se impune, dacă nu cumva s-a și făcut.

Cât despre "pătrunderea în uzine și fabrici", "cuprinderea tineretului muncitor și studios" am avut din plin prilejul să mă lămuresc după 1972, când abonamentul era singura șansă de a nu îmi lipsi nici un ziar, ora 8 dimineața fiind cvasi-imposibil să mai găsești de cumpărat ziarul. Cele 3 zile de apariție din timpul iernilor 1950, 51, 52, etc au devenit cu timpul 4 zile. După decesul lui Gheorghiu-Dej, ziarul trece la o apariție de 6 zile pe săptămână (1965-67), păstrând formatul de tabloid (1950-67).

Succesele economice și sportive din 1965-74 va însemna revenirea la apariția cotidiană și format mare, începând cu luna noiembrie 1967, ziarul își schimbă numele în Sportul. A urmat o perioadă fastă, 1967-74. Prima criză a petrolului va însemna reducerea formatului, tirajului și a apariției, nu și a prețului, începând cu 1 mai 1974, ziarul apărând de 5 ori pe săptămână, în format tabloid, deci un pas înapoi în comparație cu 1965. Economia lui Ceaușescu dăduse de adevăr, iar falimentul se apropia! La 1 ianuarie 1977 s-a revenit la formatul din 1967, dar cutremurul va forța ziarul să revină la formatul de tabloid.

Dacă în 1948 ziarul era mai scump decât ziarele politice motivând că el nu are o vânzare la fel ca a celorlalte ziare politice, după 1977 devine cel mai căutat ziar din România. Prin 1985 redactorii obțin aprobarea editării Suplimentului Sportul, cu apariție săptămânală, o palidă încercare de reeditare a săptămânalului Fotbal, ceva ce concura atunci (1966-74) France Football.

Dar România o ținea înainte pe drumul producției de oțel, planurilor cincinale, plății datoriilor, ruptă total de dorințele locuitorilor ei, nevoiți să suporte plata unor datorii care nu le folosiseră la nimic. A venit revoluția și astfel ziarul de sport din România a reușit să redevină ce a fost în 1947 sau 1970. Și nu numai atât.

Au apărut, unul câte unul, unele chiar au dispărut: Fotbal Plus, Sportul Românesc, Sport XXI (care nu a mai "prins" secolul XXI), Pro Sport, Sport Total, iar pe planul presei vorbite canalele TV au acum rubrici consistente de sport și au apărut chiar canale TV românești numai de sport. Performanțele în sport au făcut, însă, un pas înapoi. Titlurile mondiale de handbal, cele europene de volei sau cupele câștigate de Steaua în 1986 și 1987 sunt succese care probabil că nu vor mai fi atinse în viitorul apropiat. România, cu 3 cotidiene de sport, depășește Anglia, Olanda, poate și Franța în acest domeniu, fiind mult mai ușor să critici decât să practice sportul. Mai mult decât atât, chiar Europa consumă destulă energie pentru sport, într-o lume în care producția economică a Asiei și S.U.A. depășesc net producția Europei. România, care nu s-a afirmat niciodată în planul economiei mondiale ci mai degrabă al intrigilor și al luptei idioate pentru putere și deturnare de fonduri a găsit în mass-media un excelent refugiu pentru cei care nu pot sau nu vor să facă ceva mai util în economia mondială, urmașii activiștilor PCR și aceia incapabili să producă dar foarte buni să spună altora ce trebuie să facă. Intelectualitatea română ori se mulțumește cu puțin, ori emigrează.

Romeo Ionescu
01.01.2006


Alte editoriale semnate de Romeo Ionescu


You are in: RomanianSoccer.ro - Editorial Romeo Ionescu