... a început în toamna anului 2004, iar finanțatorul ei se numește Gigi Becali. Știu că nu vă place comportamentul individului, dar trebuie să recunoaștem că echipa finanțată de acest guraliv ne-a adus mai multe satisfacții decât orice om politic începând cu 1990, adică de când ni s-a permis să judecăm politica noastră. Interesant este și faptul că antrenorii echipei admisă pentru a doua oară consecutiv în optimile cupei UEFA (greu de crezut că Steaua va pierde la București o calificare obținută 90% în Olanda) au fost Walter Zenga, Oleg Protasov și abia acum Cosmin Olăroiu. Nu avem decât să sperăm că conaționalul nostru a învățat de la mult mai titrații lui predecesori și Steaua va ajunge chiar în sferturile actualei ediții.
O surpriză plăcută a fost în acest sezon Rapidulețul condus de un antrenor căruia nu-i dădeam mari șanse toamna trecută. Este drept că performanța din 1989, adică trei echipe în sferturile cupelor europene rămâne foarte greu de atins, dar competițiile europene și-au schimbat mult aspectul de atunci și până acum, ca și politica românească, de altfel. Sau poate politica nu s-a schimbat deloc ?
Disprețul clasei conducătoare pare același, atunci când omul de rând era ba sabotor, ba incompetent, înjurat și lovit, acum când parlamentarii își votează pensii demne de Uniunea Europeană în timp ce un om de rând, după o viață de muncă primește (pomană) într-o lună cât un muncitor din Germania în două zile. Situația este complexă, salariile majorității fiind mizerabile, veniturile nu pot crește prea mult, asta în timp ce câteva mii de șmecheri ai zilelor de azi fac averi de miliarde.
Așadar, Rapid și Steaua se află cu un picior și un pantof în optimile cupei UEFA și iată că dacă nu este prioritate națională, fotbalul se poate descurca singur, asta în timp ce atunci când se afla (oare a fost vreodată prioritate națională) în atenția guvernului meciurile interțări se jucau în mocirlă sau pe nisip.
Dar viața merge înainte, este momentul calculelor și speranțelor de mai bine. Deocamdată avem programul viitoarelor calificări. Dacă vom considera că Olanda este ca și calificată de pe locul 1, rămân trei echipe candidate la locul 2: Slovenia, Bulgaria și România. Primul meci al nostru este unul important: cu Bulgaria, acasă. O victorie română ne poate aduce un prim atu și un meci mai relaxat la Tirana, peste 4 zile. Dacă nu batem Bulgaria, aceasta va deveni favorită și poate confirma peste 4 zile acasă cu Slovenia. Să nu facem calcule pentru toate meciurile ci ne putem uita la programul ultimelor zile. Dacă avantajul terenului și al experienței se va realiza, iar la 13 octombrie 2007 nu vom câștiga cu Olanda, putem câștiga ușor, la 17.10, la Luxemburg. Ajungem la 17 noiembrie la un meci foarte important cu Bulgaria, la Sofia (probabil). Dacă gazdele nu vor câștiga, ele au ultimul meci în Slovenia, în timp ce România va termina acasă cu Albania, deci România va putea recupera un eventual avans al Bulgariei, dacă acesta va fi. Slovenia va avea un final previzibil după cele două meciuri cu România, la 2 iunie 2007 la Ljubljana și 6 iunie undeva în țara noastră. În toamna viitoare Slovenia își poate bifa câte 3 puncte cu Luxemburg în capitala acestora, apoi victorii la Ljubljana cu Belarus, Albania, o înfrângere (dar cine știe dacă nu vor reuși un egal) în Olanda și final acasă cu Bulgaria, deci dacă Slovenia se va afla pe locul 2 după dubla manșă cu România, aceasta va avea mari șanse de calificare. Dacă nu, meciul cheie va fi la 17 noiembrie, la Sofia, între cele două favorite la locul 2 și în funcție de acesta, cel din ultima zi, 21.11.2007 dintre Slovenia și Bulgaria.
Dar nici un meci nu este jucat dinainte, depinde de mobilizarea psihică în fața Olandei, de eventualele puncte pierdute în fața echipelor slab cotate și de împărțirea punctelor dintre România, Bulgaria și Slovenia.
Romeo Ionescu
18.02.2006